Jdi na obsah Jdi na menu

Vytáčení medu

 

JAK ZÍSKÁVÁM MED

Hlavní důraz při práci s medem klademe na zachování úrovně jeho kvality v takovém stavu, jak byl vytvořen včelami. Při zpracování přichází do kontaktu pouze se takovým zařízením, které vyhovuje normám pro styk s potravinami.

Odvčelování plástů s medem provádíme převážně vyfukováním, jen u vyšších rámkových měr používám ometač. Nástavky s medem se po naložení převáží k vytočení.

ometac-ii--foto--jiri-subrt-.jpg    VIDEO ZDE

 

Před zahájením samotného stáčení je třeba z plástů nejdříve odstranit víčka, která jsou známkou dostatečné zralosti medu.

vytáčení 1

 

 

Vytáčení se provádí v nerez medometu a v prostoru zřízeném pouze za tímto účelem. Pro vytáčení květových medů využíváme radiální medomet, husté medovicové medy vytáčíme na tangenciálním medometu. Med uvolněný z plástů se cedí přes síta, aby se zbavil hrubých částí vosku. Po vyčeření je plněn do sklenic, pastován, nebo uskladněn. Ztekucování probíhá rovnoměrným ohřevem, při maximální teplotě do 45°C, aby tak nedošlo k degradaci účinných látek v medu.

medomet--foto--jiri-subrt-.jpg    VIDEO ZDEimg_3564.jpg

 

                       

                            "Brigádníčci" z Říčan - Ema a Kryštof při vytáčení medu 2012

 

img_3566.jpg

 

 Odběr medných plástů "růčo -fůčo".

 

 

vytaceni-zdeslavice-1.jpg