Jdi na obsah Jdi na menu

Falšování medu

Na úvod jedno video, které hovoří za vše: VIDEO 2012

 

UMĚLÉ MEDY

Ačkoli nelze uměle vytvořit tak bohatou směs látek, jaké jsou obsaženy v medu, vyrábí se jeho napodobeniny ze škrobových derivátů (např. kukuřičný škrob).  Někdy jsou tyto produkty ve směsi s medem a nelze je rozeznat ani podle chuti. První případ falšování "ve velkém" se objevil v polovině 80. let u medů dovezených z Číny. Brzy následovaly další země (Argentina, Mexiko, Turecko a Maďarsko). Příčinou falšování je především celkový deficit medu na světovém trhu, způsobený klesajícím počtem včelařů a rozsáhlými úhyny včelstev.

 

FALŠOVÁNÍ ŘEPNÝM CUKREM

Takto falšovaný med vzniká předložením cukerného roztoku včelám, který po zpracování připomíná svými vlastnostmi med. Vzhledem k nákladům spojeným s pořízením cukru, pracností a vysokou spotřebou potravy včelami během léta není ovšem tato metoda příliš rentabilní.   

Podávání cukru včelám je ovšem v některých případech opodstatněné a dokonce nezbytné.

Může se jednat o přikrmování na jaře po nepříznivé zimě, v létě o přikrmování oddělků, smetenců a rojů, nebo v podletí o krmení včelstev náhradou za odebraný med.

Jednoduchý test ověření pravosti medu:

http://ovcsvpardubice.blog.cz/0602/o-falsovani-medu-trocha-teorie

 

Další informace naleznete zde:

http://fcelar.blogspot.com/2010/02/v-usa-vyhlasili-valku-dovozu.html